By continuing to use our website, you accept our use of cookies to improve your user experience. learn more OK
Bine aţi venit! / Sfaturi / Întrebări/răspunsuri
Dermatologie
Trebuie să folosesc un produs specific pentru baia bebelușului?

Pielea bebelușilor este diferită de pielea adulților. Este deci important să spălați bebelușul cu un produs specific, care trebuie să prezinte următoarele caracteristici:
- o bază foarte delicată.
- un parfum ușor.
- să nu conțină coloranți.
- să conțină agenți lipidici, care permit protejarea pielii acestuia.
​În plus, produsele specifice și-au dovedit toleranța foarte înaltă pe pielea de bebeluș. Deci puteți să le utilizați cu cea mai mare încredere.

Cum funcționează agenții lipidici?

Principiul</u><br>
Rogé Cavaillès, expert în igienă corporală, aduce în continuare inovații pentru îngrijirea și protejarea pielii delicate și sensibile a tuturor membrilor familiei, menținând un principiu de formulare recunoscut: adăugarea unor agenți „lipidici” adaptați.
<br>În mod natural, pielea are pe suprafața sa o peliculă protectoare, denumită peliculă hidrolipidică; această peliculă naturală protejează pielea în mai multe moduri:
•Participă la formarea unei bariere cutanate, care ne protejează de agresiunile externe.
•Menține hidratarea și suplețea pielii, împiedicând evaporarea apei conținute în piele.
•Combate agresiunile microbiene, protejând flora cutanată benefică.

Eficacitatea agenților lipidici 
Apa calcaroasă, utilizarea produselor de toaletă prea agresive, variațiile climatice sau tratamentele care deshidratează pot altera această peliculă. În aceste condiții, pielea nu mai asigură o barieră de protecție: se deshidratează, devine uscată și își pierde suplețea.
Agenții lipidici au o afinitate deosebită pentru piele, care le permite să nu fie îndepărtați după clătire, lăsând astfel pe piele o peliculă protectoare.

Beneficiile pentru pielea sensibilă
O protecție naturală mai bună împotriva agresiunilor externe.
•O hidratare optimă.
•Un confort imediat: pielea nu se mai „strânge”, rămâne suplă și catifelată.

La spălare, este absolut necesar să utilizăm un produs de toaletă sau este suficientă apa?

Impuritățile care se depun pe piele sunt din punct de vedere chimic mai apropiate de ulei decât de apă. Deci nu este suficientă apa simplă. Numai produsele de toaletă pot „desprinde” murdăria de pe piele și pot favoriza eliminarea acestora în apa cu care vă clătiți.

Care este diferența dintre un săpun și un săpun dermatologic?

Săpunurile dermatologice sunt produse „fără săpun”, realizate în principal din tensioactivi sintetici delicați. Utilizarea acestora este justificată pentru față sau corp, atunci când săpunul nu este tolerat foarte bine sau în cazul afecțiunilor dermatologice.

​Săpunurile sunt fabricate prin reacția de saponificare dintre un corp gras (în general trigliceride de acizi grași) și o bază puternică. Acestea sunt mai detergente. Săpunurile lipidice sunt îmbogățite cu lanolină, ulei de migdale dulci și glicerină, pentru restabilirea peliculei hidrolipidic

Produsele de toaletă prezintă riscuri pentru piele?

Riscurile pentru piele pot fi de două tipuri:
- reacții iritative
Aceste reacții pot apărea atunci când produsele conțin tensioactivi agresivi, care denaturează pelicula hidrolipidică. Din acest motiv, pentru a preveni iritațiile, este important să utilizați produse de toaletă adaptate și cu formulă adecvată, de preferință lipidice. Pe de altă parte, sunt suficiente unul sau două dușuri pe zi.

De fapt, spălările prea frecvente dezechilibrează flora cutanată protectoare.
- reacții alergice

Orice produs aplicat pe piele poate provoca reacții alergice. Este deci important ca atunci când se creează un nou produs să se evite includerea oricărui ingredient cunoscut drept alergen (precum unele parfumuri, conservanți sau coloranți) și să se garanteze efectuarea de teste clinice pentru verificarea caracterului hipoalergenic.

Care sunt ingredientele care agresează pielea?

Principalele ingrediente care agresează pielea sunt:
​- anumiți tensioactivi sau agenți de spălare; din cauza polarității duble, aceștia pot denatura pelicula hidrolipidică. Fără protecție, pielea devine mai sensibilă la agresiuni. Agenții grași din anumite produse de toaletă restabilesc pelicula hidrolipidică denaturată.
- parfumurile, coloranții, conservanții și unii excipienți pot provoca, de asemenea, reacții iritative sau alergii. În ceea ce privește parfumurile, produsele noastre sunt create cu parfumuri specifice, selectate pentru a limita riscul de intoleranță.

Ce este pielea sensibilă?

Uscată, normală sau grasă, pielea sensibilă este o piele fragilizată fiziologic sau mecanic. Aceasta este deci ușor iritabilă. Pragul său de reacție la stimuli externi este foarte scăzut.

Ginecologie
Ce este flora vulvo-vaginală?

Flora vaginală și vulvară este un ecosistem care trebuie protejat. Această floră este alcătuită dintr-o mulțime de germeni cu rol de protecție. Când totul este în ordine, toate aceste bacterii protectoare conviețuiesc în armonie. De fapt, de la naștere, vaginul fetelor este colonizat de o floră bacteriană benefică. În perioada pubertății, secrețiile vaginale devin mai abundente și flora se transformă, pentru a face trecerea spre cea a unei femei. Bacteria cea mai importantă este bacilul Döderlein, care mai este numit și lactobacil.

De ce trebuie să protejăm flora vulvo-vaginală în timpul toaletei?

Bacilul Döderlein (sau lactobacilul) secretă anumite substanțe care protejează de infecții: peroxidul de hidrogen (H2O2) și acidul lactic. Practic, aceste două substanțe împiedică proliferarea germenilor patogeni. De asemenea, acestea permit menținerea nivelului corect de aciditate în vagin, cu un pH între 3,8 și 4,5. Dacă, din orice motiv (ați luat antibiotice sau igiena nu este adecvată, de exemplu), bacilii Döderlein sunt distruși sau numărul lor devine insuficient, se dezvoltă ceilalți microbi din vagin, iar dezechilibrul conduce la o infecție. Pentru a proteja acest ecosistem fragil, toaleta intimă cu un produs adaptat (bază de curățare blândă, fără săpun și cu pH fiziologic) este esențială pentru prevenire

De ce să folosesc un produs specific pentru igiena mea intimă?

Pentru a respecta flora vulvo-vaginală, trebuie să mențineți pH-ul la un anumit nivel de aciditate (pH 5,5). Este deci important să utilizați produse cu pH fiziologic (5,5) pentru a permite lactobacililor (sau bacilului Döderlein) să se dezvolte corect și să împiedice proliferarea germenilor patogeni. Pe de altă parte, este important să utilizați un produs pentru spălare foarte delicat, care nu agresează mucoasele și este de preferință hipoalergenic.

Cât timp pot să păstrez protecția în timpul menstruației?

Trebuie să rețineți un singur lucru: evitați macerarea! Fie că preferați tampoanele sau absorbantele, acestea nu trebuie menținute mai mult de 4 ore consecutive. Dacă mențineți prea mult sângele și secrețiile în contact cu pielea, acestea se pot transforma într-un bulion de cultură, care poate favoriza înmulțirea unei bacterii numite Gardnerella.

În cazul iritațiilor trebuie să folosesc un produs de toaletă intimă specific?

Da, este preferabilă utilizarea unui produs de igienă intimă cu o bază de curățare foarte blândă, cu agenți calmanți, care permit atenuarea iritațiilor. Evitați în această perioadă utilizarea locală a parfumurilor (hârtie igienică parfumată, deodorante intime sau apă de toaletă), care pot agrava iritațiile.

Ce reguli de igienă trebuie respectate pentru a preveni aceste iritații și mâncărimi?

Evitați îmbrăcămintea prea mulată între picioare și produsele de protecție (protejslipurile) cu plastic, care sporesc macerarea.
- Este preferabilă lenjeria intimă din bumbac în locul celei din material sintetic.
- Schimbați lenjeria intimă zilnic.
- Nu vă iritați mucoasele cu un produs de igienă nepotrivit.
- Dacă sunteți sensibilă la iritații sau mâncărimi vulvare, gândiți-vă, de asemenea, la schimbarea detergentului pe care îl utilizați pentru spălarea lenjeriei intime cu unul hipoalergenic.
​- Evitați utilizarea locală a parfumurilor (hârtie igienică parfumată, deodorante intime sau ape de toaletă) nepotrivite și potențial iritante pentru piele și mucoase.

De câte ori pe zi trebuie să-mi fac toaleta intimă?
​​

Excesul de igienă intimă, cu produse de spălare nepotrivite, fragilizează mucoasele. Flora vulvo-vaginală se modifică și nu mai asigură apărarea, lăsând să se dezvolte anumiți microbi care duc la apariția unor iritații locale neplăcute. Pentru a menține echilibrul natural al florei, realizarea toaletei intime o dată sau de două ori pe zi este suficientă.

Ce sunt micozele?

Micoza corespunde înmulțirii unei ciuperci. Cel mai frecvent, este o ciupercă din familia levurilor. Vaginul adăpostește tot felul de bacterii protectoare, însă și ciuperci. Dacă numărul acestora crește anormal de mult, survine micoza, cu senzație de mâncărime, arsuri și scurgeri albe. Micoza nu este o afecțiune gravă în sine. Însă aceasta vă poate afecta viața de zi cu zi!

De ce suferim de micoze?

Cel mai adesea, ciuperca vinovată este Candida Albicans. Din acest motiv, micozele se mai numesc și candidoze. Totul ține de echilibrul sau dezechilibrul ecosistemului vaginal. Este suficient un tratament cu antibiotic, un produs de igienă nepotrivit sau uneori un diabet prost gestionat și ciuperca se dezvoltă. 70 % din cazurile de candidoză sau de micoză se datorează unor cauze interne care duc la un dezechilibru al florei vaginale.

Am o micoză. Ce trebuie să fac?

Dacă suferiți de micoză, trebuie să consultați un medic. În paralel, spălați îmbrăcămintea temeinic la 60 °C. Ciupercile nu rezistă la această temperatură! De asemenea, utilizați un produs de igienă intimă specific, cu pH alcalin, care va ajuta la calmarea iritațiilor și a mâncărimilor generate de micoză.

Protecția pielii sensibile